Venekaunottaria ja merivartijoiden kalustoa
Venehallissa voi ihailla veneitä Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon kokoelmista. Niillä on liikuttu vesillä kilpaa ja huvin vuoksi, on palveltu armeijaa ja rajavartiolaitosta, on kalastettu ja pelastettu.
Venehallin keskeisellä paikalla komeilee Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluva 49eR-luokan purjevene, jolla Thomas Johanson ja Jyrki Järvi voittivat kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Vanhempaa olympiahistoriaa edustavat pieni olympiajolla (1928) ja Australian soutukahdeksikko Helsingin vuoden 1952 kisoista.
Pieni puinen Victoria-vene johdattaa ajatukset taiteilija ja kirjailija Tove Janssoniin, joka matkasi Victorialla kesäpaikkaansa Klovharuun lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.
Perinteistä kymenlaaksolaista veneenrakennustaitoa edustavat mm. summalaisvene Eeva, vaarin vene ja tytärsaarelainen haapio. Salonkivene Maija on poikkeuksellisen alkuperäisenä säilynyt esimerkki vehkalahtelaisesta veneenrakennuksesta.
Kymenlaakson museon ja Rajavartiolaitoksen yhteistyönä toteuttama Merivartiomuseo avaa merivartijoiden työtä kieltolain ajoista aina nykypäivään asti. Merivartiomuseo on tällä hetkellä suljettuna näyttelyuudistuksen vuoksi. Uusi Turvanasi merellä -näyttely avautuu 11.4.2025 juhlistamaan merivartioinnin 95-vuotisjuhlavuotta. Sulkuaikanakin yleisön nähtävillä ovat merivartiointia ilmasta tukeneet vartiolentokoneet Sääski II ja DHC-2 Beaver sekä vartiomoottorivene VMV 11.
Venehallin seinällä on taiteilija Kustaa Saksin vaikuttava kuvakudos Archipelago. Lue lisää teoksesta täältä.