Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas valottaa esitelmässään Kymenlaakson taidokasta käsityöperinnettä kansan- ja kansallispuvuissa. Keskus vastaa suomenkielisen alueen aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja pukuihin annettavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Keskus myös esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista.
Suomalainen kansallispuku on kaikkiin juhlatilaisuuksiin sopiva puku, joka jatkaa kansanomaista juhlapukuperinnettä. Talonpoikaisväestön 1700- ja 1800-luvuilla käyttämissä eri alueiden perinteisissä juhlapuvuissa kansanomainen taidokas käsityö yhdistyi aikakausille tyypillisiin muotipuvun piirteisiin.
Miten Kymenlaaksossa? Anjala, Valkeala, Jaala, Elimäki, Sippola, Vehkalahti, Virolahti, Kymi, Pyhtää, Suursaari, Lavansaari ja Seiskari. Kymenlaakson alueella on useita kansallispukuja, joista valita itselle mieluisen.
Tietoherkku järjestetään yhteistyössä Etelä-Kymenlaakson Kalevalaisten Naisten kanssa. Kalevalaiset Naiset on juurevien ja perinteitä rakastavien naisten kulttuurijärjestö, joka muun muassa järjestää kansallispukutuuletuksia. Luennolle voitkin pukeutua kansallispukuun tai sen osaan.
Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Luennon jälkeen voit tutustua Kymenlaakson kansanpuvuista kertovaan pienoisnäyttelyyn. Merikeskus Vellamon näyttelyihin on vapaa pääsy keskiviikkoiltaisin klo 17-20.
Luentoa voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.
Linkki striimiin, jos allaoleva upote ei toimi: youtube.com/live/gE1juHBJmdE