Sisällissodan syttyessä tammikuussa 1918 Helsingin Diakonissalaitos menetti yhteyden useimpiin rintaman eteläpuolella ja kaikkiin sen pohjoispuolella työskennelleisiin sisariinsa. Useimmat heistä jatkoivat itsenäisesti työtään; pohjoisessa monet osallistuivat sotasairaanhoitoon, kun rintaman eteläpuolelle jääneet joutuivat kohtaamaan sodan molempien osapuolten harjoittaman terrorin. Kutsumukseensa sitoutuneet sisaret eivät tehneet eroa autettavien kesken, vaan toimivat kahtia jakautuneessa Suomessa osapuolten välissä. Mutta millaisin seurauksin?

 

Kymenlaakson museon tutkija Vilma Lempiäisen esitelmä käsittelee Helsingin Diakonissalaitoksen sisarten vaihteita, työtä ja toimintaa vuoden 1918 sisällissodassa ja sitä seuranneissa tapahtumissa. Esitelmä pohjautuu Lempiäisen pro gradu -työhön vuodelta 2016

 

Tietoherkku-luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

 

Luento kuuluu Kymenlaakson museoiden yhteistyössä järjestämään luentosarjaan, jossa Kotkan ja Merikeskus Vellamon lisäksi ovat mukana myös Kouvola, Hamina ja Miehikkälä.

Luentosarjan toistaiseksi varmistunut ohjelma, lista täydentyy kevään kuluessa:

 

27.3. Kouvola, Sami Suodenjoki: Vapaus ja kapina viihdekulttuurissa 1900-luvun alussa

17.4. Kouvola, Marjo Liukkonen: Hennalan naismurhat

18.4. Kotka, Mirja Turunen. ”Susinarttuja ja ryssän morsiamia”. Punaiset naiskaartit sisällissodan Suomessa ja Kotkassa.

24.4. Kouvola, Marko Tikka: Sodasta paluu ja sisällissodan vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan

 9.5. Kotka, Vilma Lempiäinen: Sisaret sodassa – vuosi 1918 diakonissojen silmin

10.10. Kotka, Ilona Pajari: Punaiset ja valkoiset sankarihautaukset ja haudat 1918

Kutsu ystäväsi mukaan :)