Taidehistorioitsija Timo Keinänen luennoi Merikeskus Vellamon auditoriossa otsikolla Karhulasta maailmanmaineeseen: Alvar Aallon lasiesineistä.
Alvar Aallon maailmanmaineeseen kohonneet vapaamuotoiset lasiesineet syntyivät Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämän kilpailun myötä vuosina 1936-37. Aaltomaista muotoa varioineita maljoja ja maljakoita nähtiin ensimmäisen kerran Pariisin maailmannäyttelyn Suomen osastolla vuonna 1937.
Samoihin aikoihin Aalto suunnitteli helsinkiläiselle ravintola Savoylle suureen suosioon nousseen mallin, jota alettiin kutsua Savoy-maljakoksi.
Näyttävin Alvar Aallon lasiesineistä on neljästä päällekkäin asetettavasta vadista ja maljakosta koostuva Aallon kukka, joka nähtiin ensi kerran Pariisin maailmannäyttelyssä 1939.
Aallon lasiesineitä myytiin aluksi valikoiduissa sisustusliikkeissä moderneihin ylellisiin koteihin, mutta nykyään ne ovat kaikkien hankittavissa.
Kaikille avoin ja maksuton Tietoherkku-luento on osa Alvar Aalto -viikon ohjelmaa, ja sitä voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa. Merikeskus Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy aina keskiviikkoiltaisin klo 17-20.
Alvar Aalto -viikkoon liittyen Vellamossa järjestetään myös kaikille avoin ja maksuton arkkitehtuuriseminaari 31.8.2023 klo 10-15. Lisätiedot seminaarista ja koko Alvar Aalto -viikon ohjelmasta täältä.
Kuvassa Alvar Aallon suunnittelema, puhaltaja Hugo Raskin toteuttama vaasi, joka on ollut esillä Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937. Kuva Vesa Alén, Kymenlaakson museo.