Taikuri Mano d’Oron kokoelman aarteita
Abracadabra! Tervetuloa taikuuden kiehtovaan maailmaan! Kun astut taikuudelle omistettuun näyttelyyn, avaat portin kulttuuriseikkailuun.
Taikatemput ovat nykyään yhtä kiehtovia kuin taannoisina aikoina, jolloin niitä harjoitettiin fysiikan kabineteissa ja ne olivat tiedemiesten erioikeus. Tämä taikuuden historiasta kertova näyttely on vuosien tutkimustyön ja onnekkaiden löytöjen tulos. Näyttelyssä esillä oleva kokoelma on täynnä harvinaisuuksia, ja se on ainoa laatuaan Suomessa. Näyttelyn esineet kuuluvat taikuri Mano d’Oron (Philippe Todaro) ja Merja Todaron ”Taikamuseoon”.
Belgialaissyntyinen Mano d’Oro aloitti taikatemppujen tekemisen jo koulupoikana, jolloin hän myös alkoi kerätä taikuuteen liittyviä esineitä. Vuosien keräilyharrastuksen jälkeen syntyi idea paikasta toiseen siirrettävästä ”Taikamuseosta”. Vellamoon ammattitaikuri Mano d’Oro on laajasta kokoelmastaan tuonut mm. vanhoja taikalaatikoita, illuusiotempuissa käytettyjä välineitä sekä muita taikureiden historiasta kertovia esineitä, julistetaidetta ja lasten leluiksi aikoinaan valmistettuja ihastuttavia automaatteja.
Osta lippu netistä!
Vellamon pääsylipun voi ostaa netistä Kymenmatkat Oy:n verkkokaupasta. Yhdellä ja samalla näyttelylipulla näet kaikki talon näyttelyt. Nähtävää ja tehtävää on kaiken ikäisille koko päiväksi.
Lasia kaikille – Karhula 1889–2009
Näyttely on avoinna 19.5.2017–31.1.2021.
Karhulan lasitehdas (1889–2009) oli yksi Suomen merkittävimmistä lasitehtaista. 1930-luvulla Karhula oli keskeisessä roolissa, kun suomalainen lasimuotoilu loi oman ilmaisukielensä ja teki kansainvälisen läpimurtonsa. Taidelasia isompi vaikutus suomalaisten arkeen oli kuitenkin muilla tuotteilla. Karhula ehti valmistaa yli sadan vuoden taipaleensa aikana satoja miljoonia lasipakkauksia ja lukuisia muita tuotteita. Suomen viimeisenä pakkauslasitehtaana se vastasi parikymmentä vuotta yksin alan tuotannosta maassa.
Näyttely kertoo tehtaan tuotannon moninaisuudesta, tekijöiden ammattitaidosta ja lasiteollisuuden muutoksesta. Esillä on yli tuhat lasiesinettä arkisista lasitölkeistä kuriositeetteihin ja 1930-luvun maailmannäyttelyiden tähtiin. Näyttelyssä pääsee nauttimaan designista ja arjen estetiikasta, ja myös keräilijöille tarjoutuu upea tilaisuus nähdä kerralla suuri kattaus esineistöä, jonka kulttuurihistoriallinen merkitys on suuri. Esineen näkeminen tuo mieleen monta muistoa – saatat yllättyä! Kenties jotain tuttua kotisi sisustuksesta? Näyttelyn on tuottanut Kymenlaakson museo.
Merikeskus Vellamo on avoinna ti, to–su 10–17, ke 10–20. Maanantaisin museot ja museokauppa ovat suljettuja, mutta ravintola Laakonki palvelee 11–14.30.
Pääsymaksut museoihin 10/6/0 €. Nähtävää ja tehtävää on kaiken ikäisille, ja pääsylippu on voimassa koko päivän! Katsot yhdellä ja samalla pääsylipulla myös muut näyttelyt.
Tutustu näyttelyn esineisiin
Näyttelyssä oleviin Karhulan lasitehtaan esineisiin voi tutustua ennakkoon Finna.fi-palvelussa, joka tuo Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aarteet kaikkien saataville. Selaa virtuaalisesti Kymenlaakson museon tai vaikkapa Designmuseon kokoelmia, ja voit etsiä aineistoa myös nimellä, kuten Alvar Aalto.
Museoon ilmaiseksi
Alle 18-vuotiailta ja avustajilta emme peri pääsymaksua, ja keskiviikkoisin klo 17–20 on vapaa pääsy näyttelyihin ihan kaikille.
Meillä käy Museokortti! Kortin ostettuasi pääset ilmaiseksi yli 200 museokohteeseen vuoden ajan kortin ensimmäisestä käyttökerrasta. Museokortin voit ostaa Vellamon lipunmyynnistä käynnin yhteydessä, ja sen voi ostaa myös lahjaksi. Lue museokortista lisää museot.fi-sivulta.
Buukkaa opas, jos toivot luotsausta!
Voit tutustua näyttelyihin oppaan kanssa, vaikka aikaa olisi rajoitetusti. Tulet sitten yksin tai ryhmän kanssa, oppaan kanssa saat syvemmän näyttelykokemuksen. Mikäli mahdollista, suosittelemme varaamaan aikaa myös omatoimiseen tutustumiseen. Ehkä kierroksella näit jotain Kotkan tai merenkulun historiaan liittyvää, johon halusit palata?
Oppaan hinta puolen tunnin opastukselle on 30 € (maks. 25 hlöä ryhmä). Kysy lisää opastuspalveluista tai tee varaus opastetuille kierroksille info@merikeskusvellamo.fi.
Museoon on helppo tulla isollakin poppoolla!
Merikeskus Vellamossa viihtyvät tyhy-porukat, ryhmäreissaajat ja lapsikatraat – nähtävää ja tehtävää kaiken ikäisille. Kulku on esteetöntä ja sisältöä vaikka millä mitalla. Vantaalta matkaa on noin 125 km, Helsingistä 130 km, Riihimäestä ja Mikkelistä 160 km ja Hämeenlinnasta 200 km.
Piha-alueella on runsaasti maksutonta paikoitustilaa henkilö- ja linja-autoille. Kotkan sataman junaseisake on vain 400 metrin päässä, ja linja-autoasemalle on matkaa 1,5 kilometriä. Vellamon vierasvenelaituriin voi kiinittyä vierailun ajaksi, 60˚28,4’N/26˚56,7’E. Vierasvenesatamasta on noin 2 kilometrin kävelymatka, jonka varrella mahdollisuus hotellimajoitukseen lähellä Kotkan upeita puistoja. Polkupyöräpaja on Vellamon naapurissa, Satamakadulla.
Brunssi tai tilkkanen viiniä näyttelykierroksen lomassa?
Sisääntuloaulan yhteydessä olevassa ravintola Laakongissa nautiskelet meren äärellä lounasta, pikkupurtavaa ja viikonloppuisin ihanan brunssin. Kiire ei ole mihinkään! Ravintolan varaukset asiakaspalvelu@kotkanravintolat.fi.
Onko sinulla kysyttävää?
Vellamon asiakaspalvelu vastaa kysymyksiisi info@merikeskusvellamo.fi, p. 040 350 0497. Katso Merikeskus Vellamon yhteystiedot täältä.