Muokattu 22.10.2021

Tahdon!
Rakkauden tarinoita
Kymenlaakson museo, Merikeskus Vellamo, Kotka
7.6.2019–27.8.2023

Mitä olisi elämä ilman rakkautta tai arki ilman juhlaa? Rakkaus ja juhla kohtaavat Tahdon!-näyttelyssä, jossa ihastellaan hääpukuja ja rakkaustarinoita Kymenlaaksosta eri vuosikymmeniltä. Näyttelyn pääosassa ovat kauniit hääpuvut ja muut tekstiilit, jotka on valjastettu viestimään käyttäjiensä tarinoita ja entisaikojen tekstiiliperinteen ja käsityötaitojen merkittävyyttä. Hyvän mielen näyttely lumoaa niin vintage- ja käsityöharrastajat, nostalgikot ja retroilijat, omia häitään menneillä vuosikymmenillä juhlineet kuin tulevien häiden morsiamet ja sulhasetkin.

Näyttely alkaa 1800-luvun talonpoikaishäistä, joiden pääosassa juhli mustaan pukuun ja värikkääseen helykruunuun sonnustautunut kruunumorsian. 1900-luku taas puki morsiamen huntuun ja kokonaan valkoisiin. Esillä on pukuja ja tarinoita 1900-luvun jokaiselta vuosikymmeneltä, toisilta kaksikin. Ja jos joidenkin tarinoiden yksityiskohdat ovat ehtineet jo kadota historian hämärään, näyttelyn tekijät ovat ottaneet vapauden käyttää mielikuvitustaan niiden täydentämiseksi.

Näyttelyssä näkyvät 1800-luvun talonpoikaiskulttuurin tavaramerkit, punaväriset tekstiilit ja ajan tummentama puu. Kirkkaat pirtanauhat ja kapiokirstu sisältöineen kertovat ajasta, jolloin morsian kiersi kaasonsa kanssa talosta taloon pyytäen pellavaa ja villaa kapioihinsa ja sulhasen suvun vaatelahjoja varten. Tuon ajan morsiamen työmäärä saisi monet häiden työläyttä huokailevat nykymorsiamet ihmetyksen valtaan.

Unhoon painunutta perinnettä näyttelyssä edustaa kirkasvärinen helykruunu. 1800-luvun maaseudun morsian painoi kruunun päähänsä hääpäivänään ja juhli se päässään useamman päivän ajan. Näyttelyssä on esillä vanhaan helykruunuun ja muihin morsiamen koristeisiin puettu kruunumorsian. Kymenlaakson museon kokoelmiin Virolahdelta talletetusta helykruunusta on teetetty myös kopio.

1800-luvulla puoliso oli vielä vanhempien valitsema, mutta nurkan takana häämötti jo uusi vuosisata, ja 1900-luvun hääparit menivät naimisiin rakkaudesta. Tältä uudelta vuosisadalta näyttely esittelee 1910-luvun kapealinjaisen silkkikreppipuvun ja 1930-luvun tyylikkään vartalonmyötäisen viskoosipuvun. Seuraavan vuosikymmenen morsian sanoikin sitten tahdon lainatussa hääunelmassa – elettiin niukkaa sota-aikaa ja hääpukukankaat olivat kiven alla. Kierrätys oli kunniassa.

Sodan jälkeen puhalsivat uudet tuulet. 1950-luvun morsian etsi vaikutteita filmitähtimuodista, jota näki Hollywood-filmeissä ja selailemalla naistenlehtien muotipalstoja. Seuraavan vuosikymmenen megatrendi oli minimuoti ja myös hääpukujen helmat lyhenivät. Nykyihmisen silmin katsoen 1900-luvun häämuodista vahvimpana nousevat kenties 1970-luvulla häitään viettäneen pariskunnan puvut. Hunnun sijasta morsiamella oli hattu, jonka lierit myötäilivät väljän, värikkään puvun helmoja. Sulhanen oli puolestaan pukeutunut ruskeaan samettipukuun. Pukukavalkadi päättyy vuoteen 1999, aivan uuden vuosituhannen kynnykselle.

Ajat ja tavat muuttuvat, mutta häät ovat säilyttäneet asemansa avioliiton sinettinä. Modernia häätunnelmaa Tahdon!-näyttelyyn tuovat valokuvaaja Marko Laukkarisen romanttisen keveät hääkuvat.

Lisätiedot:
Tutkija Liisa Koho, liisa.koho@kotka.fi, 040 776 7005
Tekstiilikonservaattori Jaana Kataja, jaana.kataja@kotka.fi, 040 350 6358

Kutsu ystäväsi mukaan :)