Alussa oli puu, joki ja visio. Puusta syntyi vietävän hyviä tuotteita ja Kymenlaakson identiteetin perusta. Tehtaan siluetti on ollut osa alueen kaupunki- ja mielenmaisemaa vuosikymmenten ajan. Miten vahvasta teollisesta kulttuuriperinnöstä tehdään voimavara nykyhetkessä ja tulevaisuudessa?

Miltä teollisuus tuntuu? -seminaari taustoittaa Kymenlaakson teollisuuden merkitystä laaksokunnan synnylle ja esittelee nykyisin nähtävillä olevia kohteita. Alueen voimakas rakennemuutos saa pohtimaan, mitä teollisuusperinnöstä tulee säilyttää ja mitä uudistaa. Kymenlaakson teollisuusperintö ja identiteetti eivät ole pysähtyneet paikoilleen, vaan ne kehittyvät ja vahvistuvat jatkuvasti. Yhdessä menneisyyttä pohtimalla rakennamme tulevaisuutta.

Seminaarin aluksi teollisuusneuvos Eero Niinikoski luo katsauksen Kymenlaakson teollisuushistoriaan ja sen merkitykseen. Hanna Myllyntaustan esityksessä kuullaan, miten Mämmälän maatalouskylästä kasvoi metsäteollisuudesta elinvoimansa saava teollisuusyhteisö – nykyinen Stora Enso Anjalankosken tehtaat. Lisäksi esitellään uutta Euroopan teollisuusperintöreitistöä, joka nostaa esiin kiinnostavia tehdasalueita matkailijoiden iloksi.

Yksi Kymenlaakson hienoista teollisista kohteista on seminaarin pitopaikka Ankkapurhan teollisuusmuseo. Seminaarissa päästään tutustumaan museoon, jonka vetonaula on Suomen ensimmäinen jatkuvakäyntinen kartonkikone vuodelta 1897.

Miltä teollisuus tuntuu? -seminaarisarjan ensimmäinen osa ”Luentoja piippumuistoista ja elävästä teollisuusperinnöstä” järjestettiin Merikeskus Vellamossa Kotkassa 15.11.2023. Lisäksi syys-lokakuussa 2023 kokoonnuttiin yleisötilaisuuksiin Kuusankoskelle, Myllykoskelle ja Kotkaan. Keskustelujen teemana oli tuolloin ”Kova paukku. Miltä teollisuuden muutokset tuntuvat?”. Kaikki tilaisuudet ovat osa Kymenlaakson museon ”Puun vuoro” -näyttelyn oheisohjelmaa.

Ohjelma 2.10.2024

Kokoontuminen Ankkapurhan teollisuusmuseon portilla, Kuitutie 2, Inkeroinen.

17.00 Tutustuminen patoalueeseen ja turbiinisaliin
Oppaina Hanna Myllyntausta ja Tarja Peltola-Welin, Ankkapurhan teollisuusmuseo

17.30 Kahvitarjoilu ja tervetulosanat
Stora Enso Anjalankosken tehtaat
Museotoimenjohtaja Terhi Pietiläinen, Kymenlaakson museo

18.00 Kymenlaakson juuret teollisuudessa
Teollisuusneuvos Eero Niinikoski

Ankkapurha – tekniikan edelläkävijä
Hanna Myllyntausta, Ankkapurhan teollisuusmuseo

Teollisuusperintöreitistön esittely – elinvoimaa tulevaan

19.00 Mahdollisuus tutustua Ankkapurhan teollisuusmuseoon
Oppaina Hanna Myllyntausta ja Tarja Peltola-Welin, Ankkapurhan teollisuusmuseo

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Kymenlaakson museo, Stora Enso Anjalankosken tehtaat ja Ankkapurhan teollisuusmuseosäätiö.

Kutsu ystäväsi mukaan :)