Sykähdyttäviä tarinoita, joihin saa myös osallistua. Tutustu opastustarjontaamme.

Katso myös vinkit vierailuun, hinnat ja varausohjeet.

Opastuksia päiväkotilaisille

Positiivinen ensikokemus museosta on tärkeä. Pienten lasten opastuksilla oppaan puhe antaa sijaa myös lasten omille jutuille, ihmettelylle ja tekemiselle. Historiallisten tosiasioiden ohella paikkansa ansaitsevat yhtälailla museon käyttäytymisohjeet, retken pelisääntöjen harjoittelu ja vaikkapa itsestään avautuvien ovien ihmettely.

Venehallin satukierrokset

Vellamon Venehallin veneisiin tutustutaan satujen avulla. Sadut kertovat Merikarhusta ja sen kavereista, jotka ovat purjehtineet niin kilpaa kuin huvikseenkin.

  • tiistai-torstai aamupäivisin, kesto 30 minuuttia
  • noin 4-6-vuotiaat
  • Venehallin kierrokset ovat kaikille lapsiryhmille maksuttomia.

Kuva: Harri Tarvainen.

Opastuksia koululaisille

Opastus on helpoin käyttöliittymä museoon. Oppaan avulla saa monipuolisista näyttelyistämme enemmän irti. Opastuksissa huomioidaan ikä, opetussuunnitelmat ja toiminnallisuus – valitse opastus itse tai anna meidän suositella ryhmällesi sopivaa sisältöä.

Kouluryhmät voivat tutustua näyttelyihin myös omatoimisesti. Pyydämme näyttelyissä itsenäisesti vierailevia ryhmiä sopimaan tulostaan etukäteen ottamalla yhteyttä Vellamon asiakaspalveluun. Ruuhkan sattuessa tulostaan ilmoittaneet ovat etusijalla.

 

Kohtalona Ruotsinsalmi
Monivuotinen suurnäyttelymme kertoo Itämeren merkittävimmän meritaistelun ja sen jälkeen rakennetun linnoituskaupungin tarinan.

Eskarit ja luokat 1-3
Millaista oli arki Ruotsinsalmen linnoituskaupungin kaduilla ja kujilla? Mitä syötiin, miten pukeuduttiin? Entä miten juhlittiin? Toiminnallinen opastus johdattaa kävijät Ruotsinsalmen merilinnoituksen elämään.

  • kesto 45-60 minuuttia
  • yksi ryhmä kerrallaan

Luokat 4-9, lukiot ja ammattikoulut
Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely tarjoaa kotiseudun historian lisäksi mahdollisuuden käsitellä monimutkaisia konflikteja eri näkökulmineen.

  • kesto 45-60 minuuttia
  • enintään kaksi ryhmää kerrallaan

Lisätietoa: Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn verkkosivut. Muista myös Vellamo-kanava, jota voi käyttää koulussa itsenäisesti tai museokäynnin tukena. Videot, kuvat, teemaa taustoittavat tekstit ja 3D-mallit perehdyttävät 1700-luvun historiaan, ihmisiin ja Kotkan seudun tapahtumiin.

Museo-opas, lapsia sekä aikuisia kolmiulotteisen kartan äärellä näyttelyssä

Kuva: Harri Tarvainen.

 

Puun vuoro
Luokat 4-9, lukiot ja ammattikoulut
Puun vuoro on kunnianosoitus Kymenlaakson metsäteollisuudelle ja sen tekijöille. Jo 1870-luvulta lähtien sahat, puuhiomot, sellu-, paperi- ja kartonkitehtaat ovat olleet keskeisesti vaikuttamassa Kotkan ja koko Kymenlaakson kehitykseen. Maailma muuttuu, mutta puu on edelleen läsnä meidän kaikkien arjessa. Perinteisten paperien ja kartonkien rinnalle jalostuu bioinnovaatioista tuotteita, joita ei heti puupohjaisiksi hoksaisi. Aika näyttää, mihin puu vielä taipuu.

  • kesto 30-45 minuuttia
  • yksi ryhmä kerrallaan
kaksi lasta ja aikuista tutustuvat näyttelyssä paperitehtaan valvontapöydän mallinokseen.

Kuva: Marko Laukkarinen.

 

Pohjantähti, Etelän risti
Opastus on varattavissa 28.2.2025 asti.
Luokat 4-9, lukiot ja ammattikoulut
Suomen merimuseon päänäyttely kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain. Aiheina ovat mm. merenkulkija, merikauppa, laivamatkustaminen ja vaarallinen meri sekä pohjoisen merenkulkumme erikoisuus, talvimerenkulku.

  • kesto 30-45 minuuttia
  • enintään kaksi ryhmää kerrallaan

Kuva: Krista Ylinen.

 

Laivakoira Vellun tassunjäljissä
Opastus on varattavissa 28.2.2025 asti.
Eskarit ja luokat 1-3
Toiminnallinen opastus tutustuttaa Suomen merimuseon päänäyttelyyn. Laivakoira Vellun jättämät jäljet johdattavat toimintapisteisiin eikä historiallista tietoakaan unohdeta. Matkan varrella kokeillaan mm. ankkurinnostoa ja laivanlastausta.

  • kesto 45-60 minuuttia
  • enintään kaksi ryhmää kerrallaan

Kuva: Krista Ylinen.

 

Kevät- ja syysretkillä opastuksen voi varata myös jäänmurtaja Tarmolle:

Jäänmurtaja Tarmo (avoinna keväästä syksyyn, päivämäärät vuodelle 2025 tarkentuvat)
Ala- ja yläkoulut, lukiot ja ammattikoulut
Vuonna 1907 valmistunut Tarmo on ollut mukana monessa Suomen historian käännekohdassa. Opastuksen voi tilata Tarmon aukioloaikoina. Suositusryhmäkoko 10-20 henkilöä/yksi kouluryhmä. Huomaattehan, että Tarmo ei ole saavutettava kohde, vaan aluksella on portaita.

  • kesto 60 minuuttia
  • yksi ryhmä kerrallaan

Tarmoon ja sen historiaan voi tutustua ennen tai jälkeen museokäynnin myös verkossa. Tervetuloa jäänmurtaja Tarmon virtuaalikierrokselle!

Kaksi poikaa Tarmon konehuoneessa katselemassa ylöspäin

Kuva: Harri Tarvainen.

 

» Tästä koko näyttelytarjontaamme

Kutsu ystäväsi mukaan :)