Arabian maitokannuja ja kermakoita kymenlaaksolaisesta yksityiskokoelmasta
Arjen nostalgiaa -pienoisnäyttely luo yleiskatsauksen Arabian tehtaan maitokannutuotantoon 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta tähän päivään. Esillä on 390 kannua ja kermakkoa, ja ne ovat osa kymenlaaksolaista yksityiskokoelmaa. Mukana on myös harvinaisuuksia.
Arabia on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista tavaramerkeistä. Tehdas perustettiin vuonna 1873, ja se aloitti tuotantonsa seuraavana vuonna Helsingin Arabianrannassa ruotsalaisen Rörstrandin tytäryhtiönä. Ammattitaitoista väkeä tehtaalle palkattiin Ruotsista, sillä Suomen keramiikkatuotanto oli tuolloin vielä hyvin vähäistä. Tuotannon kasvu oli kuitenkin nopeaa ja parhaimmillaan tehtaan palveluksessa oli jopa 2 000 työntekijää.
Useat Arabian tehtaan muotoilijat ja taiteilijat ovat saaneet maailmanlaajuista tunnustusta. Arabian kokoelma palkittiin Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalilla vuonna 1900 ja Milanon triennaaleista on tullut lukuisia palkintoja. Tunnetuimpia tehtaan muotoilijoita ja taiteilijoita ovat Thure Öberg, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Ulla Procopé, Oiva Toikka ja Raija Uosikkinen.
Arabian tehtaan maitokannut ja kermakot ovat kuuluneet suomalaiseen pöytään pitkälti toistasataa vuotta. Tuotanto on hyvin laaja eikä lopullinen erilaisten kannujen määrä ole tiedossa. Erimuotoisia, eri siirtokuvilla tai puhallustekniikalla koristeltuja kannuja arvioidaan olevan yli kaksi tuhatta.
Kannut tuovat monille suomalaisille mieleen muistoja menneiltä ajoilta ja vievät ajatukset vuosikymmenten takaiseen mummolaan. Arabian kannuja löytyy edelleen lähes jokaisesta kodista, niin käytössä kuin koristeinakin. Ne ovat esineitä, joita arvostetaan ja säilytetään muistoina.