Laivan torvi törähtää, lokki liitää torin yllä, ilmassa tuoksuvat leipä ja suolainen meri. Mikä-mikä-kaupungissa on jotain hyvin tuttua. Hmm, sehän taitaa olla kotoisa merikaupunki Kotka! Jotain vallan merkillistä kaikessa kyllä on. Kadut, talot, penkit ja vessanpönttökin ovat ihan väärän kokoisia, ja korttelit ovat kiepsahtaneet väärin päin – ainakin aikuisten mielestä.
Kymenlaakson museon Mikä-mikä-kaupunki-näyttelyssä kotkalainen kaupunkikuva ja paikallisidentiteetti heräävät eloon yhteisissä leikeissä koko perheen mielikuvitusta ja luovuutta kutkutellen. Esiin nostetaan eri sukupolville yhteisiä kulttuuriympäristöjä, kaupunkimaisemia ja -arkkitehtuuria sekä ihan tavallista arkielämää – lasten veikeästä vinkkelistä katsottuna.
Leikkiä ja kaupunkisuunnittelua
Mikä-mikä-kaupunkiin on rakennettu monia paikalliseen elämänmenoon liittyviä ympäristöjä. Tori, kaupat, urheilukenttä, kauppakeskus, satama, meri, korttelit, lähiö, rintamamiestalo, kerrostalo, koulu ja lähimetsä – näissä tutuissa paikoissa voi heittäytyä leikkiin ja päästää oman mielikuvituksensa lentoon.
”Näyttelyä on rakennettu kuten oikeaa kaupunkia”, kertoo Kymenlaakson museon tutkija Jaana Kataja. ”Yleiskaava ja asemakaava eli näyttelyn pohjapiirustus ja graafinen suunnittelu ovat tosin menneet ihan mukkelis makkelis. Mikä-mikä-kaupungissa kyllä kerrotaan, miten oikeakin kaupunki rakennetaan. Toivomme, että näyttelykävijät jakaisivat oman visionsa vastuullisesta asuinympäristöstä ja siitä, millaisessa kaupungissa he haluaisivat tulevaisuudessa elää.”
Yhteinen kokemus kaikenikäisille
Näyttelyssä on puuhaa, muisteltavaa ja koettavaa sekä nykyisille että entisille lapsille. Erilaisten elinympäristöjen lisäksi vastaan voi tulla monenlaisia kaupungissa eläviä eläimiä ja asukkaita eri vuosikymmeniltä. Tuttavuutta voi tehdä vaikkapa nelivuotiaan Margaritan, teini-ikäisten Piian ja Markon, vasta-avioituneen Hakalan nuorenparin tai juuri leskeksi jääneen Unto-papan kanssa.
Pienimmät viihtyvät rakennellessaan värikkäitä taloja tai pötkötellessään lähimetsän sammalmättäillä. Ja onpa näyttelyssä myös huippuhauska liukumäki! Leikkien lomaan on annosteltu sopivasti tietoa ja menneiden vuosikymmenten ajankuvaa aikuistenkin iloksi ja opiksi. Täällä sopii tehdä nostalgiaretki omien muistojen kotikaupunkiin.
Mikä-mikä-kaupunki on ennen kaikkea mahdollisuus yhdessäololle ja kohtaamisille. Näyttelyssä rakennetaan yksissä tuumin tulevaisuuden kaupunkia, joka on tasa-arvoinen, mahdollistava, vastuullinen ja kestävä – vielä vuosikymmenien päästäkin.
Tämä on kotimme leikkisä ja lystikäs, rakas kaupunkimme jännittävä ja siivekäs.
Kirjavia taloja ja tehtaita suuria, pärskiviä koskia ja hassusti nimettyjä saaria.