Merikeskus Vellamossa Kotkassa koettiin huippuvuosi, jonka kohokohtia olivat Suomen merimuseon elämyksellinen Pako Pompejista -näyttely sekä Kymenlaakson museon kokoelmiin kuuluvan vartiolaiva Telkän avautuminen yleisölle. Myös Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely kiinnosti edelleen ja sai lisää syvyyttä syyskuussa myyntiin tulleesta samannimisestä julkaisusta.

Vuonna 2023 Merikeskus Vellamon kävijämäärä nousi ennätykselliseen 153 000:een (113 800 vuonna 2022). Myös näyttelykävijöiden määrässä nähtiin uusi ennätys, kun Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon sisänäyttelyihin tutustui lähes 80 000 vierailijaa (54 000 vuonna 2022). Huipputulosta selittää ensisijaisesti Suomen merimuseon Pako Pompejista -näyttelyn suursuosio. Lisäksi museoiden museoaluksilla vieraili yhteensä yli 27 000 kävijää ja Kymenlaakson museon Varissaaressa sijaitsevassa Ruotsinsalmi-paviljongissa yli 9 000 kävijää. Myös muut mielenkiintoiset näyttelyt ja seudulle suuntautunut kotimaan matkailu näkyvät luvuissa. Kävijämäärät vaikuttivat suoraan myös pääsylippu- ja museokauppatuloihin, joissa niissäkin tehtiin ennätyksiä.

Monipuoliset näyttelyt ja tapahtumat siivittivät huippuvuoteen

Pako Pompejista -näyttely kertoi Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien tuhosta, asukkaiden arjesta ja heidän kohtaloistaan. Se toi myös esiin uhkarohkean merioperaation asukkaiden pelastamiseksi Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa. Näyttelyn tuottivat italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se toteutettiin Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä.

Monivuotinen näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi lähestyy nykyisen Kotkan alueella 1700-luvun loppupuolella käytyjä meritaisteluita ja sodan jälkeen rakennettua linnoituskaupunkia mukana olleiden ihmisten kohtaloiden kautta. Syyskuussa julkaistu samanniminen kirja syventää näyttelyn tarinaa. Teoksessa vuorottelevat uusi tutkimustieto, kepeämmät lyhyet tekstit, koskettavat henkilötarinat ja kerrontaa elävöittävä kuva-aineisto. Kirjaa ovat olleet kirjoittamassa Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon tutkijat sekä lukuisat eri alojen tutkijat ja tieteentekijät.

Lokakuussa Kymenlaakson museossa avautui näyttely Studio Leisti, joka esittelee kotkalaisen valokuvaaja Tapio Leistin muotokuvia, sommitelmia ja miljöökuvia vuosikymmeniltä 1940–1980. Kuvat vievät nostalgiamatkalle menneeseen Kotkaan. Näyttely on avoinna 17.3.2024 asti. Myös Kymenlaakson metsäteollisuuden historiaan ja nykypäivään paneutuva monivuotinen Puun vuoro jatkuu edelleen.

Museolaiturin kesäkohteet, Suomen merimuseon jäänmurtaja Tarmo ja majakkalaiva Kemi saivat uuden kumppanin, kun Kymenlaakson museon kokoelmiin kuuluva vartiolaiva Telkkä avattiin yleisölle. Rajavartiolaitoksen Telkkä (1958) valvoi virkaurallaan Suomen merialueita, sukkuloi saaristossa ja auttoi hädässä. Viimeiset vuotensa se vartioi merta Viron lipun alla.

Tapahtumia toteutettiin sekä Merikeskuksen omana tuotantona että yhdessä kumppanien kanssa. Uutuuksia olivat mm. Lounastreffit-opastussarja sekä Puun vuoro -näyttelyyn liittyneet tapahtumat Miltä teollisuus tuntuu? ja Kova paukku. Vanhoina tuttuina jatkoivat mm. Tietoherkku-luennot, Lasten Vellamo -tapahtuma, Kotkan Seudun muistiyhdistyksen kanssa toteutetut Virtaa Vellamosta -keskustelut ja paikallisten musiikkioppilaitosten konsertit. Luontokoulu Hailin ja Kymenlaakson kesäyliopiston kanssa järjestettiin lasten tiedeleiri, ja Vellamo-kanavalla verkossa avautui uusi Metsäteollisuus-teema.

Vuosi 2024: Merimuotia, taidetta ja kotkalaista kaupunkikuvaa leikkien

Näyttelyvuoden 2024 avaa Vesikehän ympäröimä, joka esittelee keramiikkataitelijana ja kuvanveistäjänä pitkän uran tehneen Johanna Rytkölän vesiaiheisia teoksia vuosilta 2013-2023. Abstrahoiduissa veistoksissa yhdistyvät vesistöjen ja merien lumoava kauneus ja ympäristökatastrofien vastenmielisyys. Kymenlaakson museon näyttely on avoinna 19.1.-14.4.2024.

Suomen merimuseon näyttely Oceanista – muoti ja meri näyttää, kuinka huippumuoti on lainannut merenkulkijoiden tyyliä ja kulttuuria vuosikymmenten ajan. Näyttely esittelee kansainvälisesti tunnettujen muotitalojen ja suomalaisten suunnittelijoiden merestä inspiroitunutta muotia. Näyttely on avoinna 19.4.-29.9.2024.

Toinen kesäkauden näyttelyistä on Kymenlaakson museon Aarnikotkan siipien alla. UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön taidekokoelman teokset avaavat metsien merkitystä ja Kymenlaakson teollisuushistoriaa. Näyttelyssä nähdään mm. Hugo Simbergin, Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin teoksia. Näyttely on avoinna 15.5.-15.9.2024.

Kymenlaakson museon Mikä-mikä-kaupunki herättää kaupunkikuvan ja paikallisidentiteetin eloon leikin ja toiminnallisuuden kautta – koko perheen mielikuvitusta ja luovuutta kutkutellen. Näyttely katsoo Kotkaa lasten veikeästä vinkkelistä ja rakentaa tulevaisuuden kaupunkia, joka on tasa-arvoinen, mahdollistava, vastuullinen ja kestävä – vielä vuosikymmenien päästäkin. Näyttely on avoinna 15.10.2024-6.1.2030.

Menetetyt saaret päättää näyttelyvuoden. Juha Metson, Marjo Näkin ja Mika Rokan näyttely Suursaaresta, Lavansaaresta, Tytärsaaresta ja Seiskarista esittelee ainutlaatuista valokuva- ja videomateriaalia. Se on kertomus talvisodassa menetetyistä saarista, niiden luonnosta ja tämänhetkisistä asukkaista sekä suomalaisten alueille aikanaan jättämistä jäljistä. Kymenlaakson museon näyttely on avoinna 29.11.2024-20.4.2025.

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut, museokauppa Plootu ja ravintola Laakonki. Löydät meidät Kotkan Kantasatamasta.

Merikeskus Vellamon näyttelyt
Vellamo-kanava

Kuva: Suomen merimuseon näyttely Pako Pompejista

Kutsu ystäväsi mukaan :)