Merikeskus Vellamon näyttelyvuoden 2021 kohokohtia olivat elämykselliset Kohtalona Ruotsinsalmi ja Merimonsterit. Tammikuun 2022 lopussa päättyvä Lasia kaikille – Karhula 1889-2009 ja elokuulle 2023 asti jatkoa saanut Tahdon! Rakkauden tarinoita ihastuttivat lasin historiasta ja muotoilusta sekä hääperinteistä ja -puvuista kiinnostunutta yleisöä.
Kohtalona Ruotsinsalmi houkutteli sukeltamaan 1700-luvun lopun meritaisteluiden ja nykyisen Kotkan alueella kukoistaneen linnoituskaupungin tunnelmiin. Näyttely keräsi kiittäviä ja liikuttuneita kommentteja. Se myös synnytti itseään laajemman ilmiön seudun yrittäjien ja kulttuuritoimijoiden ideoidessa ja toteuttaessa Ruotsinsalmeen liittyviä matkailu-, teatteri-, tekstiili- ja oluttuotteita. Kotimaisten museovieraiden lisäksi Venäjältä ja Ruotsista saapuvista matkailijoista odotetaan näyttelylle tulevina vuosina merkittävää kävijäryhmää.
Merimonsterit herätti 1500-luvun Carta marinan merihirviöt henkiin ja toi ne koettaviksi Merikeskus Vellamoon. Näyttely vakiinnutti Vellamon paikkaa lapsiperheiden sydämissä. Se myös vahvisti ajatusta merkityksellisten ja hauskojen kokemusten sekä kiinnostavan tiedon tuottamisesta useammalle sukupolvelle samaan aikaan, samassa näyttelyssä.
Kävijämäärä maltillinen, myynti nousujohteinen
Tiukat rajoitukset pitivät kevään kävijämäärän hyvin matalana, vaikka Kymenlaakson museot saivatkin olla avoinna. Kesällä kotimaan matkailubuumi jatkui edellisvuoden tapaan. Pitkäjänteinen matkailun kehittäminen ja toimiva seudullinen yhteistyö ovat tuoneet koko Kotkalle uudenlaista nostetta.
Tulopuolella kasvu jatkui, vaikka kävijämäärät jäivätkin edellisvuotta pienemmiksi (2021: 90 000 / 2020: 107 000 kävijää). Opastuksia pystyttiin toteuttamaan edellisvuotta enemmän, ja museokauppa Plootu lisäsi tunnettuuttaan lahjakauppana, johon kannattaa tulla kauempaakin. Kokousvarauksissa oli nähtävissä virkistymistä, ja vuoden lopulla lanseerattu Vellamon verkkokauppa auttoi entistä helpommin palveluiden äärelle.
Maisemamaalauksia, metsäteollisuutta ja majakkalaiva vuoden 2022 uutuuksina
Huhtikuussa 2022 yleisön ihailtavaksi saadaan Ateneumin kokoelmista koottu maisemamaalauksia esittelevä Ihanuuksien ihmemaa -näyttely. Se ulottuu 1800-luvun puolivälistä 1940-luvulle ja tuo Kotkaan mm. Akseli Gallen-Kallelan, Fanny Churbergin, Venny Soldan-Brofeldtin ja Pekka Halosen teoksia.
Toukokuussa avautuu Puun vuoro, kunnianosoitus Kymenlaakson metsäteollisuudelle ja sen tekijöille. Näyttelyssä kuljetaan vuosikymmenten läpi puun mukana, metsästä tehtaisiin. Polkuun mahtuu onnistumisia ja luopumisia, onnellisia ja kiperiä muistoja. Puulle avautuu uusia väyliä maailmalle, kun tämän päivän visionäärit tekevät rohkeita kurkotuksia tulevaisuuteen. Näyttelyn avaaminen liittyy koko Kymenlaakson yhteiseen metsäteollisuuden 150-vuotisjuhlavuoteen.
Kesällä museolaituriin saadaan talvisen Tarmon kumppaniksi kesäinen Kemi. Mustakylkinen jäänmurtaja ja punainen majakkalaiva muodostavat nostalgisen laivakokemuksen. Tarmon matkassa kuljetaan ryskyvien jäiden ja sotienkin tunnelmiin, Kemi tarjoaa lempeän matkan nykypäivää hitaampaan 1960-luvun elämänrytmiin.