Perinteisestä näkökulmasta katsottuna kirja on tietolähde ja se on tarkoitettu luettavaksi. Kirjan merkitys ei ole kuitenkaan koskaan rajoittunut vain lukemiseen, vaan se voidaan nähdä paljon laajempana ja monipuolisempana. Aikojen kuluessa monet merkitykset ovat kuitenkin muuttuneet, unohtuneet ja jääneet pois.
Tästä ajatuksesta syntyi Kirjojen unohdettu merkitys -näyttelyn teema. Näyttelyssä ovat mukana vanhat harvinaiset kirkkoslaavinkieliset jumalanpalveluskirjat, jotka ovat peräisin Haminan ortodoksisesta Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkosta ja jotka löydettiin seurakunnan varastosta. Ne edustavat eri puolella Venäjää sijaitsevien painotalojen tuotantoa, esillä on mm. Kiovassa, Moskovassa ja Pietarissa painettuja teoksia.
Kirjoja tarkastellaan näyttelyssä kuin historiallisia dokumentteja, arvokkaita ja kauniita esineitä. Ruskealla nahalla päällystetyt puukannet, marmoroidut etulehdet, kullatut reunukset ja ornamentein koristellut selkämykset ilmentävät kirjojen ylevää juhlallisuutta ja arvokkuutta. Kirjojen upea sidonta ja kalligrafia sekä suurenmoiset kaiverruskuvat herättävät ihastusta. Näyttelyn helmi on kultasepän käsin hopealla päällystämä Alttarievankeliumi 1700-luvulta. Kaunis isokokoinen kirja oli keisarin lahja kirkolle.
Vanhin kirja vuodelta 1696 on todennäköisesti hankittu heti Haminan kirkkoa perustettaessa vuonna 1742. Näyttelyn nuorimmat kirjat saapuivat kirkkoon 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Esillä on myös Jumalanäidin kirkon kirjojen kokoelmaa. Tämä Kotkan sotilassairaalan kirkko lakkautettiin 1800-luvulla, mutta sen kirjat siirrettiin Haminaan.
Kirjojen hinnat olivat korkeita eikä ostaminen ollut mahdollista kuin seurakunnalle tai aatelisille ja varakkaille porvareille. Kirjoja tarvittiin jumalanpalveluksissa jatkuvasti ja niinpä niitä säilytettiin huolellisesti. Vanhoja kappaleita restauroitiin, sidottiin ja luetteloitiin. Kirjat todistavat tuntemattoman, mutta taitavan kirjakonservaattorin toiminnasta 1800-luvulla.
Kirjojen lisäksi näyttelyssä on esillä suomalaisista yksityisistä kokoelmista lainattuja ikoneja, jotka esittelevät pyhiä ihmisiä kirjoineen.
Näyttelyn kuraattori on FT Olga Sipola.