Taiteilija Alexander Reichsteinin valohahmot tuovat luoksemme tuulahduksen menneisyydestä. Veistokset liittyvät Kotkansaarella 1790-luvulta aina 1850-luvulle asti sijainneeseen Ruotsinsalmen linnoituskaupunkiin ja Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn.
Valohahmot ovat esillä neljän päivän ajan Isopuiston väestönsuojassa, Papinkatu 3 ja Katariinan ruutikellarissa, Puistotie, Puistolan urheilukentän lähellä. Näyttelytilat ovat avoinna 27.-30.8.2020 to-pe kello 15-19 ja la-su kello 11-15. Näyttelyihin on vapaa pääsy.
Monet teoksista ovat maassa seisovia ihmisen kokoisia hahmoja, joukossa myös Ruotsin kuningas Kustaa III ja Venäjän keisarinna Katariina II. Sinkitystä teräslangasta valmistetut ja UV-valolla valaistut hahmot ovat olleet esillä eri puolilla Suomea ja mm. Ranskassa, Liettuassa, Puolassa ja Israelissa. Hahmoihin liittyy myös oma äänimaailma.
Taiteilija ei luo ainoastaan taideteoksia, vaan myös tiloja, joihin voi keksiä tarinoita. Mitä eläimiä 1800-luvun alun kaupungissa eli? Oliko korpputehtaalla rottia? Oliko markiisittarella puudeli? Pesikö ruutikellarin katon alla lepakkojen perhe? Teos valmistuu vasta, kun se keskustelee katsojan kanssa.
Alexander Reichstein on tuottelias taiteilija, joka on 1980-luvulta alkaen luonut lapsille ja aikuisille kirjoja, tapahtumia, näyttelyitä ja installaatioita. Hän vastaa myös Suomen kansallismuseossa elokuussa 2020 avautuneen Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyn taiteellisesta suunnittelusta. Reichstein on palkittu mm. Finlandia Junior -palkinnolla, Topelius-mitalilla ja Valtion lastenkulttuuripalkinnolla.
Taustaa:
Kustaan sodan (1788-90) jälkeen kaakkoisen Suomen merkitys Venäjälle kasvoi. Keisarinna Katariina II antoi kenraali Aleksander Suvoroville tehtäväksi suunnitella puolustusjärjestelmän maan länsirajaa vahvistamaan. Osana suunnitelmaa Kotkansaarelle rakennettiin kaupunkimainen yhdyskunta, joka sijoittui suunnilleen nykyisen Puutarhakadun pohjoispuolelle, Eteläpuistokadun ja Ruukinkadun väliselle alueelle.
Ruotsinsalmesta on säilynyt vuoden 1801 kartta, johon on merkitty korttelit, tontit ja tonttien asukkaat. Tuon ajan mittapuulla yhdyskunta oli suuri, asukkaita oli parhaimmillaan 10 000. Historian suurmiesten ja -naisten lisäksi täällä asuivat tavalliset ihmiset: linnoituksen rakentajat, sotilaat, piiat, käsityöläiset ja kauppiaat. Linnoitteiden ja kasarmien lisäksi Ruotsinsalmessa oli mm. kaksi kirkkoa ja kappeli, sairaala, posti, koulu, panimo ja korpputehdas.
Suomen sodan jälkeen vuonna 1809 koko Suomesta tuli osa Venäjän keisarikuntaa, linnoitus kävi tarpeettomaksi ja Ruotsinsalmeen jäi vain muutaman sadan miehen vartio-osasto. Krimin sodan aikana vuonna 1855 englantilaiset räjäyttivät linnoituslaitteet ja polttivat kaupungin. Vain osa asukkaista palasi ja pystytti kotinsa uudelleen raunioille. Vilkas linnoituskaupunki hiljeni odottamaan uutta aikaa.
Kuva Alexander Reichstein