Mutkat suoriksi!

Ratsupolusta Rantatieksi, Rantatiestä moottoritieksi. Tie, sen tekijät ja kulkijat.

Suoraa ja tasaista. Sellaista on E18-moottoritie, joka vie autoilijaa pikavauhtia halki eteläisen Suomen. Samaa matkaa on taitettu jo keskiajalla, mutta silloin vauhti ja kulkupelit olivat aivan toista, tiestä puhumattakaan. Vaatimaton ratsupolku oli kuitenkin tärkeä reitti Turun ja Viipurin linnojen välillä. 

Ratsupolusta kasvoi vähä vähältä yhä leveämpi Suuri Rantatie, jota käyttivät sotajoukot, kruunun eli valtion asioilla liikkuneet virkamiehet ja tavallinen kansa. Toiset taittoivat taivalta hevoskyydillä, toiset jalan. Lepohetken tarjosi pysähdys kestikievarissa, jossa matkaajat saivat ruokaa, juomaa ja yösijan. 

Suurimman muutoksen tie koki 1900-luvulla, kun autot syrjäyttivät hevospelit eikä maiseman halki kiemurteleva tie enää kelvannut kiireisille kulkijoille. Ihanteeksi tulivat suorat tiet. Kulkuväylä kasvoi ensin valtatieksi ja sitten nelikaistaiseksi moottoritieksi. Kestikievareiden tilalle tulivat huoltoasemat, hotellit ja motellit. 

”Mutkat suoriksi” -näyttelyn lisäksi kokonaisuutta täydentävät ensimmäiset paikallisiin aiheisiin keskittyvät Mosaiikki-pienoisnäyttelyt sekä värikylläinen lasten leikkialue Leikkimö.

Leikkimö tarjoaa nimensä mukaisesti mahdollisuuden leikkiä museossa. Leikkimön huoltoasemalla on parkkipaikka kahdelle polkuautolle ja bensapumpulla voi välillä käydä tankkaamassa. Autot on tarkoitettu perheiden pienimmille eli 3-6-vuotiaille, ja niillä voi ajella Leikkimön liikennemerkkien opastamana. Isommat voivat tehdä kesäistä torikauppaa, lueskella autoiluun liittyviä kuvakirjoja tai esittää omaa nukketeatteriaan.

”Mutkat suoriksi” -näyttely on tehty yhteistyössä valtakunnallisen tieliikenteen erikoismuseon Mobilian kanssa. Näyttelyä ovat lisäksi tukeneet liikenne- ja viestintäministeriö, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Cursor Oy, Jyrkilä Oy ja Valtatie 7 Oy.

Näyttely on avoinna 28.10.2018 asti.


Fiat 127 vuosimallia 1980. Istu sisään ja kuuntele ajan musiikkia! Kuva Tiina Hakuli.

Vellamo on avoinna

Ti, to–su 10–17
Ke 10–20
Museot ja museokauppa ovat maanantaisin suljettuja, mutta ravintola Laakonki palvelee lounasasiakkaita klo 11–14.30.

Kesällä 26.6.–13.8.2017 
Ma–ti, to–su 10-18, ke 10–20

Jäänmurtaja Tarmo palaa telakalta keväällä.
Aukioloajat julkaistaan myöhemmin.


Poikkeukset aukioloaikoihin »

Pääsymaksut: 
Aikuiset 10 €
Opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet 6 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
Ke 17–20 vapaa pääsy